Recepty na dietu
Rucolový salát s mozzarellou
200 g mozzarelly light
200 g rucoly
200 g cherry rajčátek
2 plátky celozrnného; slunečnicového nebo žitného pečiva
bazalka
pepř
sůl
olivový olej
ocet balsamico
Rucolu, cherry rajčátka a mozzarellu nakrájíme na menší kousky a promícháme. Podle chuti přidáme čerstvou bazalku, pepř a lehce osolíme. Přidáme olivový olej a pokapeme octem balsamico. Salát je vhodný jako příloha k masu nebo s pečivem.
Hodnoty (pro 1 porci včetně pečiva): Energetická hodnota – 1 085 kJ (bílkoviny – 14,5 g, sacharidy – 30,5 g, tuky – 8,9 g)
Pangasius v listové těstě
pangasius 80 g
listový špenát 120 g
listové těsto 60 g
fazolové lusky 100 g
špetka soli a pepře
¼ citronu
kávová lžička rostlinného oleje
Listové těsto rozválíme a rozdělíme ho na menší obdélníčky. Na každé pak postupně klademe špenát a kousek ryby, které předtím lehce osolíme, lehce opepříme a pokapeme citronem. Vše do sebe zabalíme, vytvoříme tak z těsta kapsu. Vložíme do trouby, kde vše pečeme při teplotě 150 °C přibližně 20 minut. Rybu v listovém těstě podáváme s fazolovými lusky. Recept je vhodný pro redukční i pro udržovací režim.
Hodnoty tohoto pokrmu: 1 448 kJ (bílkoviny: 19 g, sacharidy: 33 g, tuky: 15 g)
Těstoviny s nivou a kuřecím masem
300 g kuřecích prsou
250 ml smetany na vaření 12%
100 g plísňového sýru Niva
400 g těstovin
1 menší cibule
lžička olivového oleje
oregano
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Ke kuřecímu masu přidáme rozdrobenou nivu. Po spojení surovin přilijeme smetanu na vaření a necháme povařit. Nakonec přidáme oregano. Během přípravy omáčky uvaříme těstoviny (špagety nebo jiný druh) běžným způsobem. Těstoviny můžeme podávat se zeleninovým salátem. Recept je vhodný pro udržování váhy.
Hodnoty tohoto pokrmu jsou: 2 084 kJ (bílkoviny 30 g, sacharidy 53 g, tuky 18 g, cholesterol 57 mg)
Kuře na citronech
4 kuřecí prsa (cca po 150 g)
2 celé citrony
šťáva ze 2 citronů
2 lžíce medu
3 lžíce tymiánu čerstvého nebo sušeného
2 lžíce sójové omáčky
sůl a pepř podle chuti
Citronovou šťávu, sójovou omáčku, 2 lžíce tymiánu a med smícháme v misce vidličkou. Do zapékací misky vložíme lehce osolená kuřecí prsa a přelijeme je směsí. Zakryjeme víkem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů cca na 30 minut. Podle potřeby podléváme horkou vodou. Poté maso ještě poklademe na plátky pokrájenými citrony a posypeme zbytkem tymiánu. Pečeme ještě asi 15 minut dozlatova. V redukčním režimu podáváme s vařenou zeleninou nebo s čerstvým zeleninovým salátem. V udržovacím období doporučujeme rýži basmati.
Hodnoty (pro 1 porci, bez přílohy): Energetická hodnota: 930 kJ (bílkoviny: 29 g, sacharidy: 19 g, tuky: 2 g)
Kuřecí játra se zeleninou
150 g kuřecích jater
1 lžička rostlinného oleje
bazalka sušená i čerstvá
sůl a bílý pepř
250 g libovolné směsi zeleniny vařené v páře
Kuřecí játra opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do misky a hojně zasypeme sušenou nebo čerstvě posekanou bazalkou, přidáme lžičku oleje a promícháme. Necháme odstát alespoň 30 minut nebo i déle v chladničce. Na rozehřátou pánev vložíme bazalková játra a opékáme. Pokud je třeba, podléváme průběžně vodou nebo vývarem. Před koncem restování dochutíme solí nebo i pepřem podle chuti a pro zvýraznění aroma vmícháme ještě čerstvé lístky bazalky. Podáváme s teplou zeleninou v případě redukčního režimu či s bramborem v udržovacím období. Recept je vhodný pro oběd nebo večeři.
A jaké jsou hodnoty pro jednu porci? 1548 kJ! (bílkoviny 36 g, sacharidy 26 g, tuky 14 g)